Life is like a Bride; Beautiful, Expensive, Precious and Hysterical

woensdag 27 april 2011

Uit de oude doos3: Verbondenheid heeft de kleur oranje

Amerika, de Vs. Het land van de rode en blauwe vlag, het land van gerechtigheid, het land van de MC Donalds, het land van halloween, het land van Hollywood. Maar voornamelijk het land van verbondenheid. De VS is een individualistisch land, maar in deze zin is er niet veel individualisme. Alles is voor hun land, Amerika. Ze gaan er allemaal voor. met z'n allen. Ze voelen zich verbonden met elkaar en met hun land.
Dat heeft iets positiefs. Ze zijn hun land trouw en voelen zich met elkaar verbonden.

Soms zou ik willen dat we meer op de VS lijken. Nederland begint een beetje te splitsen. Veel mensen voelen zich niet met elkaar verbonden. Mensen zijn alleen en wonen, eigenlijk toevallig, in Nederland.

Maar dan zie je iets veranderen. En dit wordt de olympische spelen en het WK genoemd. Tijdens deze evenementen voelen wij ons verbonden. Wij zijn allemaal voor Oranje. Ook als je niet van voetbal houdt hoop je dat ze winnen. Gezellig met veel mensen voetbal kijken. Lekker met biertje erbij en wat chips, heerlijk. Iedereen dost zich uit in oranje kleren. Alle straten zijn bedolven onder de oranje vlaggetjes. Wij zijn één, met z'n allen. Maakt niet uit wie je bent, want wij zijn allemaal voor Nederland, voor oranje.
Waarom kan dit niet vaker zijn? Waarom kunnen wij ons alleen maar verbonden voelen tijdens voetbalevenementen? Wij kunnen ons alleen maar verbonden voelen als we allemaal dezelfde kleding aanhebben. Dat is bespottelijk! Echt bespottelijk!

Ik wil echt niet naar de mentaliteit van de VS toe. Absoluut niet. Ik heb namelijk niet zo heel veel zin om elke dag op school het wilhemus te zingen. Maar toch. Hoe voel jij je op dit moment? Hoe voel jij je straks over 1,5 uur als Nederland weer moet spelen. Er gieren zenuwen door mijn lichaam (kan je nagaan, ik hoef die doelpunten niet eens zélf te scoren). Tijdens deze periodes in een jaar voel ik mij verbonden, verbonden met de rest, verbonden met het land. Verbonden met Nederland. Verbonden met Oranje.... :hollandschmink:

Veel groter kan een mens niet zijn
Als ie wint, als ie scoort, en als iemand zijn tanden laat zien.
Veel mooier kan een land niet zijn.
En als het zingt, als het juicht en als het ons oranje laat zien.
Voor een keer meer dan een talent.
Laat zien dat je de beste bent!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten